L’any 1972 es va iniciar la restauració d'algunes velles cases a la Vall d'Aran. L’equip encapçalat per Ramon Ribalta i Francesc Garriga fou dels pioners en l’introducció de l’arquitectura i l’urbanisme tradicional de muntanya en els seus projectes de nova construcció al Pirineu català.

Els projectes de Ramon Ribalta van posar de manifest des del primer moment el seu interès per la recuperació del carisma i estètica de les construccions tradicionals del Pirineu català i dotar l'entorn d’espais arbrats i enjardinats  que oferissin una imatge d’integració al paisatge natural del projecte arquitectònic.

L'any 1973 i ja utilitzant el nom de La Pleta, es va iniciar un conjunt batejat com La Pleta de Garós a la petita població de Garós a l’Alt Aran. Fou el projecte d’un conjunt d’habitatges amb l’estètica de la casa  tradicional aranesa i amb un disseny urbà que amb els anys esdevindria model arquitectònic i urbanístic al llarg del Pirineu català i andorrà: una Pleta.

El  Març de 1977, aquest projecte va ser guardonat pel Govern Espanyol amb la Placa al Mérito Turístico.


A l'èxit de la Pleta de Garós van seguir altres encàrrecs de projectes a la Vall d'Aran emprant els mateixos conceptes arquitectònics. Al més important, La Pleta de Baqueira, situat a la cota 1500 de Baqueira, varen seguir La Pleta de Cap d’Arán a Tredòs, i La Pleta de Jus també junt a l’estació d’esquí de Baqueira Beret.

L’ acceptació del concepte “Pleta” va portar a dissenyar nous projectes al Principat d’Andorra, a la parròquia  d’Ordino, La Pleta d’Ordino-Terramajor i La Pleta d’Ordino-Els Mollassos, a la de Canillo, La Pleta de Sant Pere-El Tarter i a la parròquia de La Massana, La Pleta de l’Aldosa. 

      

El 2005 es va completar el projecte de la Pleta de Bolvir-Ger, situat a La Cerdanya, entre aquestes dues poblacions. Un enclavament privilegiat amb el marc de la serralada del Cadí-Moixeró.

El 1986 es comença un projecte fora del Pirineu, a la costa sud de Menorca, realitzant un petit poblat d’estil tradicional menorquí a Canutells, “Ses Tanques d’es Sud”.

Actualment l'equip que ha dissenyat tots aquests conjunts segueix fidel a aquesta forma d'entendre l'arquitectura i urbanisme tradicional, també a una determinada manera de gestionar el tracte amb el client i amb tots aquells que intervenen en la realització material dels projectes, tot aixó ajudats per l'experiència adquirida al llarg de 40 anys.


Així doncs seguim treballant i creant nous projectes, i vetllant per mantenir aquest estil de dissenyar i de fer que tant ens motiva i ens enorgulleix.


"La Pleta®" és marca registrada.